Allt fler svenskar beslutar sig för att starta eget företag, ett beslut som vi på WeOptimize kan förstå. Många drömmer om att vara sin egen chef och slippa arbeta på andras villkor. Att starta eget företag kan innebära frihet på många sätt – dels kan du styra över ditt eget schema och dels får du jobba med något som du själv brinner för.

Så om man nu vill starta eget företag, hur kommer man igång på bästa sätt? Det kan kännas som ett stort och skrämmande steg, vi vet. Som tur är har vi tipsen och motivationen du behöver. Nedan ska vi ge dig som vill starta eget företag den ultimata guiden för hur du kommer igång.

Starta eget företag – den ultimata guiden

Våga!

Det allra första tipset är också det allra svåraste att göra – nämligen att våga. Många promenerar omkring med en idé som de verkligen brinner för och som de tror på, men de vågar inte ta steget ut i det okända. Tryggheten i ett vanligt jobb håller många kvar i deras komfortzon.

Besluta dig för att våga satsa. Vad har du egentligen att förlora? Vad är det värsta som kan hända? Kom ihåg – think big, fail big, win big.

Skapa en tydlig plan

Nästa steg är att skriva ner din plan på papper. Gör detta tydligt så att vem som helst kan förstå din idé. Affärsplan ska innehålla information om vad du ska starta, varför och framförallt – hur du ska gå tillväga.

Diskutera med familj och vänner

När du har skapat en bra affärsplan, gå igenom den med familj och vänner. Se vad de har att säga och ta inte illa upp om de har kritik – det kommer många förmodligen att ha. Försök istället att ta åt dig kritiken och se hur du kan använda den för att göra din idé ännu bättre.

Se över ditt nätverk

Känner du någon som har erfarenhet inom den bransch du är intresserad av? Kontakta dem och ställ frågor. Utnyttja dina kontakter och ta lärdom av dem som redan har erfarenhet.

Det kan även vara smart att ta hjälp av en mentor när du vill starta eget företag. Sådana kan du till exempel hitta hos företag som guidar nystartade företag och entreprenörer.

Iaktta dina konkurrenter

Dina konkurrenter kommer vara din största inspirationskälla för att kunna nå framgång. Hur och vad gör dina konkurrenter? Vad kan du göra eller erbjuda som sticker ut? Varför ska kunderna välja dig istället för dina konkurrenter?

Håll extra koll på hur konkurrenterna marknadsför sig själva. Vilka kanaler använder de och varför? Hur lägger de upp innehållet i marknadsföringen? Notera och skriv gärna ner allt.

Starta eget företag – på riktigt

Nu är det dags att starta ditt företag på riktigt. Hur du gör detta kan du hitta mer information om hos verksamt.se. Du måste bland annat registrera företaget, ansöka om ett godkännande för F-skatt och kontakta Skatteverket och Bolagsverket.

Utöver detta bör du ta reda på vad som gäller just för det företag du planerar att starta. En bra idé är även att teckna en företagsförsäkring så fort företaget är registrerat. Du bör dessutom gå med i a-kassan om du inte redan gjort det.

Behöver du lån?

Har du råd att starta eget företag med hjälp av dina egna pengar så är ju detta naturligtvis optimalt. Skulle du däremot inte ha det, kan ett besök hos banken vara aktuellt. Ta med din affärsplan och se vilka finansieringsmöjligheter som finns för just dig. Kom ihåg – var övertygande, självsäker och säljande på mötet!

Skapa en egen hemsida

För att dina kunder enklare ska hitta dig och för att du ska kunna öka din försäljning bör du skapa en egen hemsida. Börja med att hitta en domän som passar din verksamhet. Den bör inte vara för lång eller för svår att komma ihåg. Du måste dessutom välja ett webbhotell där din hemsida kommer att ligga.

Bestäm om du vill köpa ett färdigt tema att använda på din hemsida (vilket är billigare, men kan vara sämre när det gäller SEO-optimering) eller om du vill skapa en helt egen, unik design (vilket är dyrare, men bättre för din hemsidas framgång). Väljer du det senare alternativet bör du kontakta en webbdesigner, då det är svårt att bygga en hemsida på egen hand.

Fyll hemsidan med information

När du har din hemsida klar är det bara att börja fylla den med information angående din verksamhet. Försök att hålla det enkelt och tydligt, kunder uppskattar sällan onödigt krångel. Lista företagets kontaktuppgifter tydligt i

Börja marknadsföra!

När du har din hemsida klar är det bara att börja marknadsföra ditt nystartade företag på alla möjliga sätt. SEO är en viktig del av detta och vet du inte hur SEO-optimering fungerar, rekommenderar vi att du tar hjälp av någon som kan. Detta kan göra stor skillnad när det gäller företagets framgång.

Några kanaler du kan marknadsföra på är till exempel Facebook, Instagram och Youtube eller via tidningar, bloggar eller annonser.

Dags för lokal?

Om företaget växer sig stort kan du snart behöva hyra en lokal. Fundera över hur stor lokal som behövs, vilken utrustning lokalen kräver samt vad som är billigast. Tänk på att förhandla om hyresvillkoren och bindningstiden.

Ett annat alternativ (för lite mindre verksamheter) kan vara ett kontorshotell. Här kan man inte bara jobba effektivt utan även knyta nya kontakter och nätverk.

Anlita personal

Vad passar dig bäst – att anlita personal eller att anställa personal? Tänk på att anställa innebär en hel del skyldigheter och även kostnader. Vill du undvika detta bör du satsa på att anlita. Läs på noggrant innan du gör ditt beslut.

Lycka till!

Sist men inte minst vill vi önska dig ett stort lycka till. Vi tycker om att se fler människor ge sig iväg i jakten på deras drömmar och att starta eget företag är för många något av det mest spännande man kan göra.

Glöm inte att vi på WeOptimize kan hjälpa dig på vägen om du behöver en hemsida, SEO-hjälp eller bara rådgivning. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller funderingar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *