Affiliate marketing är en typ av marknadsföring online som har blivit allt väldigt populär under den senaste tiden. Dock är knappast affiliate marketing något nytt, denna typ av marknadsföring har faktiskt funnits med nästan lika länge som internet! Dock är det under de senaste åren som människor faktiskt börjat inse hur smidig och enkel denna typ av verksamhet är.

Men hur fungerar egentligen affiliate marketing? Det ska vi titta närmare på i detta inlägg. Kanske är affiliate marketing din väg till framgång?

Affiliate marketing – så fungerar det

Affiliate marketing, eller affiliatemarknadsföring som det heter på svenska, är en slags marknadsföring som helt och hållet är resultatbaserad. Detta innebär att du tjänar provision istället för till exempel lön. Du marknadsför valfria företags tjänster eller varor och om en kund skulle genomföra ett köp via din sida, tjänar du pengar på detta.

Med andra ord slipper du oroa dig över betallösningar, ansvar och lager – det enda du gör är att slussa kunden vidare. Hänger du med? Om inte, så kommer här ett konkret exempel.

Du driver en reseblogg som har runt 5000 unika besökare varje månad. I ett inlägg väljer du att berätta för dina läsare att du använder dig av Booking.com för att hitta bra hotell när du är på resande fot. I samma inlägg länkar du till Booking.com med en så kallad affiliatelänk (mer om dessa ska vi titta närmare på längre ned). Om en besökare klickar på länken och bokar ett hotell kommer du att få pengar för detta – helt enkelt eftersom du förmedlade ett annat företags tjänst.  

Så kommer du igång

För att komma igång med affiliate marketing finns det en del saker som behöver göras. Här kommer en tydlig checklista.

  • Du måste ha en idé. Vad ska du sälja? Vad ska din hemsida handla om? Är det en shop, en blogg eller kanske en smidig jämförelsesajt?
  • Hitta en enkel domän. Se om du hittar en bra domän som passar din hemsida. Gör du det är det även dags att hitta ett webbhotell där din hemsida kan drivas ifrån.
  • Fundera över designen. Räcker det med ett färdigt tema eller vill du bygga designen ifrån grunden? (Glöm inte att vi kan hjälpa dig om du väljer det senare alternativet!).
  • Lägg in information på sajten. Om du vill driva en shop kan det vara smart att lägga in några exempelprodukter. Är det en blogg du vill starta kan det vara smart att skriva några exempelinlägg om det område bloggen ska handla om.
  • Anslut dig till ett affiliatenätverk, till exempel Adtraction eller Adrecord. För att bli godkänd måste du kunna uppvisa en seriös och användarvänlig hemsida, annars kan annonsörerna (alltså företagen i nätverket) bli avskräckta.
  • Om du blir godkänd är det bara att hämta färdiga affiliatelänkar eller skapa anpassade sådana och börja lägga in dem på din sajt. Sedan är det dags att marknadsföra så att kunderna hittar dig! Svårare än så är det inte.

Vad är ett affiliatenätverk?

I checklistan ovan nämnde vi något som kallas för affiliatenätverk. Detta är en plattform där annonsören kan anmäla sig för att få sina tjänster/produkter marknadsförda och där du som har en hemsida kan ansöka och hämta länkar. Det är via detta nätverk som du kan välja vilket företags tjänster du vill förmedla eller marknadsföra och hämta den unika länk som behövs för att komma igång.

Nu kanske du undrar varför företaget ansluter sig till sådana nätverk. Vad tjänar de på det? Jo, synlighet, uppmärksamhet och pengar. Det enda gången företaget behöver betala för marknadsföringen är om den leder till försäljning (och då tjänar även du pengar). Med andra ord vinner alla parter i ett affiliatenätverk.

Affiliatelänkar spårar trafiken

Det finns ytterligare ett syfte när det gäller nätverken för affiliate marketing och det är länkarna. Om du använder företagets vanliga webbadress när du marknadsför dem, kommer du inte att tjäna en krona. Detta beror helt enkelt på att länken inte går att spåra, den kan komma ifrån vem som helst.

En affiliatelänk, som du får när en annonsör godkänt dig, är unik just för din sajt. Därmed kan man enkelt se att kunden kommit ifrån dig och du får en viss procent eller en fast provision.

Hur fungerar betalningen?

När det kommer till betalningen är detta inga konstigheter. På sin egen sida hos affiliatenätverken kan du enkelt hålla reda på hur mycket du tjänat och hur dina kommande utbetalningar ser ut. Pengarna beskattas innan de betalas ut till det konto du angivit och denna utbetalning sker en gång i månaden.

Värt att tillägga är även att du självklart kan vara medlem i flera olika affiliatenätverk. Du behöver alltså inte vara lojal till bara ett. Ett tips är att se vart provisionen är högst innan du ansöker – på så sätt kan du få ut så mycket som möjligt av din marknadsföring.

Ha tålamod!

Sist men inte minst vill vi uppmana dig att inte ge upp. Att tjäna pengar på affiliate marketing kan ta tid, särskilt om du precis startat en egen hemsida. Faktum är att det kan ta upp till 6 – 8 månader innan du ser resultat!

Så ha tålamod, det kommer löna sig till slut – bara du tror på det. Glöm inte vikten av bra marknadsföring och tänk även på att ständigt uppdatera din hemsida – det tycker Google om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *